DE PEUTERPUBERTEIT, MAAR DAN KEER 2
Ja hoor.. Daar gaan we weer. Dochterlief laat zich lekker theatraal op de grond vallen. Het hele pakket laat ze zien. Schoppen, rollen, hoofd bonken en vergeet vooral niet het gegil en gekrijs wat daarbij hoort. Haar tweelingzus staat een beetje onwennig te kijken en je ziet haar twijfelen: ga ik mee doen, of houd ik me afzijdig? Om je heen zie je de mensen kijken en je hoort hen denken: jeetje, wat een drama. Die heeft haar kinderen ook niet echt onder controle. Ben ik even blij dat dat mijn kind niet is. En je staat erbij en kijkt ernaar. Geen idee hoe je dit weer moet gaan oplossen. Hoe krijg ik haar zo snel mogelijk weer kalm? En vooral, hoe zorg ik ervoor dat de ander zometeen niet ook helemaal uit haar plaat gaat? Daar sta je dan, te grijnzen naar de omstanders als een boer met kiespijn. Als ze maar niet zien hoe wanhopig je bent.
Het leven met een tweeling in de peuterpuberteit gaat niet altijd over rozen. Want voordat jullie uberhaupt in de supermarkt zijn, heb je het dus al voor elkaar gekregen om 2 peuters hun schoenen en jassen aan te doen (“Zelluf doen!”), in de auto te zetten (“Nee ik wil achter mama!”), alle spullen voor de boodschappen in te laden en waarschijnlijk heb je al drie keer terug naar binnen moeten lopen, omdat de één nog een knuffel mee wil, de ander toch een andere sjaal aan wil en omdat je zelf bijna je portemonnee vergeet. Maar je zit! Wat een opluchting, even uitpuffen.
NUTTIGE PERIODE? JAZEKER!
De peuterpuberteit.. Veel tweelingouders zien dit echt als de hel op aarde. En nee, ik probeer jullie geen angst aan te praten, uuh schrijven, maar dat het er heftig aan toe kan gaan weten alle ouders met een tweeling van 2 jaar of ouder. Behalve dat het een hele heftige periode kan zijn, is het vooral ook een hele nuttige, juist bij tweelingen! Waarom?
- Ze ontdekken dat ze een eigen persoon zijn. Dit noem je seperatie-individuatie en tweelingen maken deze ontwikkeling twee keer door. Eerst komen ze los van hun moeder, daarna van elkaar;
- Ze ontdekken dat ze een eigen mening hebben, maar weten nog niet hoe ze deze goed moeten uiten. Huilen, schreeuwen, drammen en zeuren wordt allemaal uitgeprobeerd. Het is aan ons om ze te vertellen wat de gewenste manier is;
- Het is de eerste stap naar zelfstandigheid en het ontwikkelen van een zelfbeeld. Belangrijk is dat wij ze als ouders hier positief doorheen leiden, zodat ze een positief zelfbeeld ontwikkelen.
- Ze ontdekken hun eigen grenzen en die van anderen. En die grenzen zijn niet altijd leuk.
Kortom, jullie peuters beginnen de wereld te zien door een andere bril. Ze beginnen nieuwe dingen te voelen en te ervaren en dat brengt nogal wat interne strijd met zich mee. Wanneer deze niet meer te houden is, klapt het naar buiten en ontstaan situaties zoals hierboven.
Een aantal tips hoe je hier als ouders mee om kan gaan:
- Stel max. 5 vaste regels op en houd je hier consequent aan. Bij teveel regels is het onduidelijk voor de kinderen welke belangrijk zijn en welke niet. Bespreek dus met je partner welke 5 regels voor jullie echt belangrijk zijn en welke jullie consequent willen doorvoeren;
- Stel vaste rituelen op. Voor het naar bed gaan, voor het naar buiten gaan, voor de momenten dat er bij jullie de meeste strijd is. Rituelen zorgen voor rust en veiligheid en zal zorgen voor minder strijd.
- Knuffelen. Ja echt! Besef dat deze fase voor jullie tweeling ook lastig is. Het vraagt ook veel van hun eigen geduld en energie en vaak zijn ze gewoon moe en in de war. Een knuffel is dan het beste medicijn om weer rustig te worden. Bied hen de veiligheid van jouw warme armen.
Besef dat deze tijd zowel voor jullie, als voor jullie kinderen erg lastig kan zijn. Lastige fases vragen erom dat je lief bent voor jezelf, naar je eigen gevoel luistert en af en toe even een extra rustmoment inplant en wat afstand neemt. We zijn allemaal maar mensen. Heel veel succes!
DE TWEELINGCOACH
Paulien Perfors is coach voor gezinnen met twee- of meerlingen. Met haar bedrijf De Tweelingcoach staat ze de gezinnen bij waar nodig. Samen gaan ze voor rust en harmonie en laat ze de kinderen ontdekken dat tweeling-zijn een echte Superpower is. In 2015 werd ze zelf moeder van een meisjestweeling. Wil je meer over Paulien weten of ben je benieuwd wat Paulien voor jullie kan betekenen, kijk dan snel op www.detweelingcoach.nl .
[ M O M O F T W I N S ]
GERELATEERD
Het verlanglijstje (blog by Esther)
ORIËNTEREN
Even voorstellen (blog by Esther)
Klik hier om een tekst te typen.
Reactie plaatsen
Reacties