DE 2 JAARSCONTROLE IN HET SOPHIA
Alle prematuur geboren kinderen van onder de 30 weken of met een geboortegewicht lager dan 1000 gram worden opgevolgd door de neonatoloog van de NICU waar zij opgenomen zijn geweest, zo ook onze jongens. Ze worden opgevolgd met 1, 2, 5 en 8 jaar, Deze contactmomenten zijn bewust gekozen: met 2 jaar gaan kinderen praten, met 5 jaar gaan ze naar school, met 8 jaar wordt duidelijk hoe het hun daar vergaat (bron: stichting couveusouders). Tussendoor zijn er dan nog de controles bij de kinderarts in het plaatselijke ziekenhuis en natuurlijk voor de vaccinaties etc bij het consultatiebureau. Het is naar mijn idee dus wel iets intensiever wanneer je een prematuur kindje krijgt, of in ons geval 2.
DE BAYLEY TEST
Op 5 januari stond er weer een afspraak in het Sophia kinderziekenhuis, deze afspraak was bij de fysiotherapeut. De fysiotherapeut test hoe het is gesteld met de fijne- en grove motoriek, dit doen ze met behulp van de Bayley ontwikkelingsschalen. Een aantal van die testjes zijn: Duplo blokjes in en uit eLkaar halen, muntjes in een spaarpot doen, traplopen aan 1 hand etc. Zo een test duurt gemiddeld 45 minuten, let wel als je kinderen meewerken. In ons geval deed Lucas heel goed mee, maar Valentijn dacht zoek het maar uit! De afspraken waren gepland in de middag en jongens waren beiden erg moe. Terug in de auto waren ze dan ook zo vertrokken naar dromenland.
'ben je meer vermoeid sinds je ouder bent?'
GEMIDDELD
De jongens werden gemeten en gewogen, beiden waren ruim 13kg schoon aan de haak, en ze schelen 3cm qua lengte van elkaar. Tijdens het bekijken van de groeicurve zitten ze mooi op de gemiddelde groene lijn. Toch wel een jubelmomentje, als je weet waar ze vandaan komen. Na een gesprek en onderzoek door de neonatoloog volgde het cognitieve onderzoek, ook dit onderzoek gaat volgens de Bayley methodiek met allemaal kleine spelletjes, bij deze test moet je denken aan een puzzel in elkaar zetten, voorwerpen aanwijzen en een deksel van en op een potje draaien. Eerst dachten we ook dit gaat niet worden, de heren lieten namelijk heel duidelijk merken dat het allemaal wat teveel was en ze eigenlijk gewoon wilden slapen, de afspraak stond namelijk gepland vanaf half 11, precies slaapjestijd! Maar de spelletjes kwamen op tafel en ze vonden het zowaar leuk af en toe waren ze zelfs boos wanneer ze naar een volgende onderdeel gingen. Al met al kwamen beide heren met de gecorrigeerde leeftijd goed door de test, wel komt er een vervolg om te kijken naar het slaapgedrag. Stiekem weet je dat ze het goed gaan doen, maar die bevestiging is toch fijn, In mijn eerdere blog schreef ik dat dit super ging, maar toen volgden de feestdagen, ritme waar ben je? Zucht...
DAG 2
Alles op 1 dag plannen was niet mogelijk, dus 15 januari onze auto volgeladen en hop weer naar Rotterdam. De afspraken van deze dag zijn met de neonatoloog en de psycholoog. Voorafgaand aan deze afspraak hebben we (lees ik: mijn man is daar niet zo van) 4 vragenlijsten per kind ingevuld, dit betekend dus 8 zeer uitgebreide vragenlijsten, namelijk: 2 toestemmingsverklaringen, welke woordjes ze al kennen en deze dan letterlijk aankruisen, een lijst met vragen over gedrag, 1 lijst was voor ons als ouders. Hierin stond een vraag, daar heb ik eerst eens hard om gelachen 'ben je meer vermoeid sinds je ouder bent?' Uhm ja, wat denk jezelf? Ook waren er nog wat vragen over de achtergrond van ons als ouders.
#olliemania
BEZOEK AAN DE NICU
Wat wij eigenlijk altijd doen na een controle in het Sophia is even langs de NICU. De verpleegkundigen daar vinden het altijd heel leuk om kindjes terug te zien, waar zij in het prille begin zo intensief voor hebben gezorgd. Deze verpleegkundigen hebben ook bij ons als papa en mama een speciaal plekje in ons hart, zonder de hulp en liefde van deze verpleegkundigen, waren onze jongens niet waar ze nu zijn!
KROELEN MET OLLIE
Bij een bezoek aan het Sophia Kinderziekenhuis hoort natuurlijk ook een kroelsessie met Ollie en dat dan niet 1, 2 maar zeker 3 keer. We kwam erlangs bij binnenkomst, na de afspraak bij de neonatoloog, waarna wij in de hal wat zijn gaan eten bij Dok10 (dit is een lunchroom, waar de kids ook heerlijk kunnen spelen) en weer op pad naar de auto. Voordeel: je raakt ze niet kwijt, waar Ollie is, daar zijn Lucas en Valentijn. Ollie kreeg knuffels, kusjes, handkusjes en er werd uitvoerig gezwaaid, ze noemen het niet voor niets #olliemania. Eenmaal in de auto terug waren de mannetjes volledig uitgeblust en sliepen in no time, wat wil je ook nadat ze zo goed hun best hebben gedaan! De volgende controle in het Sophia is met 5 jaar, met in de tussentijd de controles bij onze kinderarts.
LIEFS AMY
[ M O M O F T W I N S ]
Yeej, mijn tweeling zit in de peuterpuberteit!
DE PEUTERPUBERTEIT, MAAR DAN KEER 2
Reactie plaatsen
Reacties